MAKOWIEC FRANCUSKI

Magdalena
Boże Narodzenie
30.11.2017 18:11
MAKOWIEC FRANCUSKI

Pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta 🎄 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego ok. 300-350 g masy makowej Helio 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła + 1 łyżeczka Wykonanie: Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Szybkie ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na tradycyjnego makowca - wystarczy tylko świeże ciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Makowiec w uproszczonej wersji z ciasta francuskiego - w sumie tylko z 2 składników! Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min.,aż ciasto się zarumieni, a następnie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 min. Przykrywamy drugim płatem ciasta, które również smarujemy masłem i wykładamy kolejne 1/3 porcji masy makowej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierwszy płat ciasta francuskiego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/11/makowiec-francuski.html