Kruche z jabłkiem i pianą

Sylwia
Ciasta
28.11.2017 13:36
Kruche z jabłkiem i pianą

Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 21 – 24 kawałków Składniki: 1,2 kg jabłek Ciasto: 3 szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 kostka margaryny (250 g) 4 żółtka 2 łyżki kwaśniej śmietany Piana: 4 białka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na 1 godzinę (ja dodatkowo dzielę go na 3 części, aby później łatwiej było mi zatrzeć ciasto na tarce). Kolejne ciasto z zeszytu mojej mamy, do którego miałam dwa podejścia, ponieważ w oryginale ciasto nazywało się Kruche z owocami i pianę. Następnie wyjąć resztę ciasta z zamrażalnika, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie posypać bezę. Na ciasto ułożyć jabłka, a na nie wyłożyć bezę. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Jeśli macie ochotę na szarlotkę, zachęcam do wypróbowania przepisu i pozostawienia komentarza czy smakuje Wam taka wersja, czy bardziej tradycyjna szarlotka?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/kruche-z-jablkiem-i-piana/