Pieczone jabłka z sosem orzechowym

Desery
26.10.2017 19:52
Pieczone jabłka z sosem orzechowym

mleka krowiego - 90 g. wyłuskanych orzechów ziemnych (niesolonych) - 3 łyżki kremowego masła orzechowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - 1 łyżka sezamowej pasty tahini - 1 łyżeczka cukru z wanilią - 1 łyżka cukru trzcinowego Jabłka umyj i wytrzyj. Zmielone wsyp na suchą gorącą patelnię i praż orzechy, aż poczujesz ich zapach i leciutko się zrumienią (uważaj, aby nie przypalić, często mieszaj). Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz (bez pokrywy), aż jabłka będą miękkie, sprawdź wbijając w jabłko wykałaczkę. Na tym etapie sos się zważy - oddzieli się od niego tłuszcz orzechowy. W małym garnku połącz ze sobą wszystkie składniki na sos (także zmielone i uprażone orzechy).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2016/11/pieczone-jabka-z-sosem-orzechowym.html