Rogaliki francuskie z czekoladą

Desery
16.10.2017 8:47
Rogaliki francuskie z czekoladą

Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń je z foli i ułóż na chłodnej, oprószonej mąką powierzchni. Rozcieraj palcami aż składniki luźno się połączą – w cieście powinny być widoczne grudki masła wielkości ziaren grochu. Ciasto złóż mniej więcej w jednej trzeciej jego wysokości ku górze oraz dwóch trzecich wysokości ku dołowi. Staraj się nie rozcierać masła zbyt dokładnie – na cieście powinny być widoczne maślane żyłki. , wałkując ku górze, tak by jeden z boków prostokąta był trzykrotnie dłuższy niż na początku. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. Następnie przygotowujemy ciasto: Wersja szybka i łatwa: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki Z gotowego ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/rogaliki-francuskie-z-czekolada/