Kopa śląska

Bernadeta
Desery
01.10.2017 11:54
Kopa śląska

Niestety na zdjęciach brak przekroju bo kopa czekała na gości a w trakcie to już nie wypadało:) Kopa śląska na przywitanie nowego roku 3 kokosowe blaty 50 g rodzynek namoczonych w spirytusie 50 g prażonych migdałów 50 ml spirytusu 500 ml śmietany kremówki puszka ananasa 1/2 szklanki soku z ananasa 1/2 puszki brzoskwiń z zalewy 2 śmietan-fixy blaty kokosowe: 5 białek 10 łyżek cukru 200 g wiórków kokosowych Na początek należy upiec kokosowe blaty. Blachę z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia, zakreślamy okrąg jaki potrzebujemy, pamiętając ze kopa ma się zmieścić nam na przygotowanym np talerzu, wiec okrąg musi być ciut mniejszy. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę na misce nad garnkiem z gotującą się woda. W tym jakżeby inaczej również ten rok rozpoczynam od kopy, która zrobiłam na sylwestrowa imprezę ale w innej wersji. Kopa na Śląsku to deser na specjalne okazje, często sylwestrowe, prosta w przygotowaniu, pyszna i elegancka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2013/01/kopa-slaska.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta