Jabłka pod orzechową kruszonką

Anna
Desery
01.10.2017 10:00
Jabłka pod orzechową kruszonką

Kruszonka: - 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć albo zastąpić np. owsianą), - 2 łyżki mąki migdałowej (tarte migdały np. firmy Back Mit), - 2 łyżki tartych orzechów laskowych (np. firmy Back Mit), - 1 łyżeczka brązowego cukru/ksylitolu (do smaku). W połączeniu z kruszonką, orzechami, cynamonem, lodami i bitą śmietaną stanowią idealną kompozycję :) Składniki: - 3 jabłka antonówka/szara reneta, - 1/4 kostki masła (lub mniej) +1 łyżka (zimnego), - 1-2 łyżeczki cynamonu, - 3 goździki. Kruszonka: Rozdrobnione orzechy, cukier (można pominąć, gdyż lody i bita śmietana są słodkie) mąkę oraz masło ugniatamy w rękach, aż do zmiękczenia masła i utworzenia jednolitej kuli ze wszystkich składników. Dodatkowo opcjonalnie: - lody waniliowe, - bita śmietana. |https://www.e-piotripawel.pl/towar/backmit-tarte-migdaly-200-g/223145| Wykonanie: Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w mniejszą kostkę. Do garnuszka wrzucamy jabłka, dodajemy 1 łyżkę masła, cynamon i goździki, chwilę dusimy aby aromaty przeszły i jabłka lekko zmiękły. Jabłka są niewątpliwie jednym ze smaków jesieni <3 Uwielbiam je w każdej postaci.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/10/jabka-pod-orzechowa-kruszonka.html