Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Karol
Desery
26.08.2017 9:53
Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Ptysie z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 100 g masła pokrojonego w kostkę szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4 jajka Nadzienie: 250 ml śmietany 30% lub 36% czubata łyżka cukru pudru ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) Pamiętam też jak nie raz wracając z kościoła w niedzielę odwiedzało się cukiernię i kupowało ptysie z bitą śmietaną. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Po uzyskaniu jednolitej masy wstawiamy znów na gaz i gotujemy cały czas mieszając ok 3-4 minuty. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniej więcej 2-3 cm porcje na blaszkę wyłożoną papierem, zachowując odstępy. Świetna delikatna przekąska w sam raz na raz. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę intensywnie mieszając, naprawdę róbcie to szybko i energicznie. Tylko, że tamte były wypełnione jakąś dziwną masą pełną cukru ale też miały swój urok i miłą lekko chrupiącą skórkę. Łącznie: 50 min. Ptysie z bitą śmietaną

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/ptysie-bita-smietana-wersja-mini/