Dżem z cukinii - HIT, który koniecznie musicie wypróbować! <3

Helka
Desery
20.08.2017 13:06
Dżem z cukinii - HIT, który koniecznie musicie wypróbować! <3

Nastoletnie wypiekanie Dżem z cukinii – Składniki: 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki i pestek – przed obraniem i wydrążeniem pestek masa moich cukinii wynosiła 2,8kg) 4 łyżki wody 250 g cukru (czyli 1 szklanka (250ml) + 1 łyżka cukru) sok i skórka otarta z dwóch małych cytryn (wcześniej wyparzonych we wrzątku) pół łyżeczki aromatu cytrynowego 1 galaretka cytrynowa (lub agrestowa) Przepis na dżem z cukinii: Cukinię obrać, wydrążyć środki z dużych pestek (najłatwiej za pomocą małej łyżeczki). Po tym czasie dodać do niej cukier, skórkę otartą z cytryn oraz sok z nich wyciśnięty, pół łyżeczki aromatu cytrynowego oraz galaretkę cytrynową (lub agrestową). Dżem z cukinii, inaczej też dżem z kabaczka – brzmi dziwnie? Startą cukinię wrzucić do dużego garnka, dodać 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukinia całkowicie zmięknie. Ponownie wrzucić dżem do garnka i gotować jeszcze przez 40-45 minut, aż wyraźnie zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, by dżem się nie przypalił. Dżem z cukinii przepis Taki dżem idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/08/20/dzem-cukinii-dzem-kabaczka/