Sernik na zimno z czerwoną porzeczką

Agata
Desery
13.08.2017 8:33
Sernik na zimno z czerwoną porzeczką

Błonnik - 4.3 Wapń - 33 mg Żelazo - 1.00 mg Magnez - 13 mg Fosfor - 44 mg Potas - 275 mg Sód - 1 mg Cynk - 0.23 mg Witamina C - 41 mg Tiamina - 0.040 mg Ryboflawina - 0.050 mg Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni ------------------------------------------------------------- Składniki Masa serowa: 500 g serka z wiaderka 300 g naturalnego jogurtu 170 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 200 g czerwonej porzeczki Wierzch: 1 przeźroczysta galaretka porzeczki Wykonanie: Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Pamiętajmy także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego. Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego Te małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru. Dziś zapraszam Was na pyszny sernik na zimno, robi się go bardzo łatwo, jest lekki - dodałam do niego jogurt naturalny - i niezbyt słodki. Białko ogółem - 1.4 g Tłuszcz - 0.20 g Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37) Następnie wylewamy na masę serową, na wierzchu układamy porzeczki. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum. Ponownie wkładamy do lodówki na 4 - 5 godzin, najlepiej na całą noc. Porzeczki odrywamy z łodyżek, odkładamy na bok garstkę owoców, a resztę blendujemy. Mus porzeczkowy i całe owoce wrzucamy do masy serowej, mieszamy, a następnie wylewamy ją na formę. Po tym czasie z tortownicy zdejmujemy obręcz, odklejamy folię, sernik kroimy na kawałki. Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/08/sernik-na-zimno-z-czerwona-porzeczka.html