DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI (TRUSKAWKAMI, JAGODAMI)

Gosia
Desery
19.07.2017 11:32
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI (TRUSKAWKAMI, JAGODAMI)

🙂 SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE 25 g świeżych drożdży (7g drożdży instant) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 50 g drobnego cukru 1 jajko 50 g masła ORAZ 12 truskawek lub garść jagód (ewentualnie innych ulubionych owoców) 1 żółtko + 2 łyżki mleka KRUSZONKA 8 łyżki mąki pszennej 40 g zimnego masła 4 łyżki cukru pudru NADZIENIE SEROWE (OPCJONALNE) 125 g twarogu sernikowe/naturalnego ewentualnie homogenizowanego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozczyn: Podgrzewamy mleko (do około 40 st. C nie może być gorące ma być tylko ciepłe) i wlewamy je do niewielkiej miski, dodajemy łyżeczkę cukru i drożdże, które rozkruszamy dokładnie mieszając z mlekiem, na koniec na sam wierzch mleka dodajemy łyżeczkę mąki i nie mieszamy. Wierzch drożdżówek smarujemy za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką (dobrze schłodzoną kruszonkę można też zetrzeć na tarce na większych oczkach jeśli lubicie większe kawałki kruszonki na drożdżówkach). Gdy placuszki wyrosną w każdym z nich robimy wgłębienie na nadzienie (środek drożdżówki delikatnie wciskamy za pomocą dna szklanki) inaczej nadzienie podczas pieczenia może się nam z drożdżówek zsunąć. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe (jeśli oczywiście chcemy): twaróg lub inny delikatny (neutralny) biały ser mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa). Okazało się, że pomysł był w dechę i już następnego dnia musiałam robić drożdżówki po raz drugi, tym razem z podwójnej porcji. W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drobno posiekane zimne masło i cukier puder. Wyrośnięte ciasto wybieramy z miski i dzielimy na około 10-12 równych części. Z każdej z nich formujemy okrągłą kulkę, którą następnie spłaszczamy do grubości ok. 1 cm. Najpierw rozważałam zrobienie klasycznej drożdżówki, ale kiedy przyjechało do mojego dziecka kuzynostwo na wakacje stwierdziłam, że większą frajdę sprawię im piekąc puszyste, słodziutkie wypełnione serem i truskawkami drożdżóweczki. Dodajemy jajko i dalej mieszamy za pomocą np. miksera wyposażonego w haki (nie ubijaczki).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2017/07/19/drozdzowki-z-owocami/