Faworki czyli chrust

Jacek
Desery
22.01.2017 13:36
Faworki czyli chrust

Wykorzystałem przepis z blogu: domowe-wypieki.pl Składniki: 300 g mąki pszennej t 450 4 żółtka 1 łyżka octu 6% 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 5 kopiatych łyżek kwaśniej śmietany 12 % olej do smażenia cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. Korzystałem ze sprawdzonego, tradycyjnego przepisu na ciasto tłuczone z dodatkiem śmietany. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2017/01/faworki-czyli-chrust.html