Ciasteczka "kokosanki" - przepis

Ewelina
Desery
16.02.2014 18:31
Ciasteczka "kokosanki" - przepis

Przepis

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki kokosanek

250 g wiórków kokosowych

60 g masła

150 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 białka

szczypta soli

Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę. Pianę dodajemy do masy z wiórek kokosowych i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 min. Ciasteczka są gotowe, gdy mają lekko złoty kolor. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną