Gorąca czekolada z karobu (tylko 3 składniki)

Agata
Boże Narodzenie
30.11.2016 16:48
Gorąca czekolada z karobu (tylko 3 składniki)

CAROB HOT CHOCOLATE W zimnych miesiącach, każdy z nas lubi się czymś rozgrzać, a gdy dodatkowo, mamy też ochotę na słodkie małe co nieco, albo wspomagającą dawkę energii w pracowity dzień, wtedy wystarczy sięgnąć po karob i wyczarować sobie kubek gorącej karobolady ☺ Klasyczna gorąca czekolada jest pyszna i lubi ją chyba każdy z nas, ale wersja z karobem jest wg mnie równie wyśmienita, a przy tym też bardzo wartościowa. Polecam ☺ SKŁADNIKI (2 porcje): - 2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (500 ml) - 2 łyżki karobu w proszku Bakra - 2 łyżki melasy z karobu Bakra - ziarenka z 1/2 laski wanilii lub odrobina suszonej wanilii (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Enjoy ☺ INGREDIENTS (2 servings): - 2 C unsweetened vegan milk (500 ml) - 2 tbsp carob powder - 2 tbsp carob molasses - seeds from 1/2 vanilla pod or a pinch of dried vanilla (optional) PREPARATION: If your carob powder has some lumps, its best to sift it through a small sieve before adding to the milk, it will help to mix it better with the rest. Put all the ingredients in a small saucepan. Doskonała do śniadania, przed pracą w ciągu tygodnia, lub tego leniwego do łóżka w weekend albo też i takiego na wynos, zabrana w termosie albo kubku termicznym, cudownie nas rozgrzeje, gdy akurat będziemy tego potrzebować. Jeśli nasz karob w proszku jest grudkowaty, najlepiej jest przesiać go przez sitko, przed dodaniem do mleka, łatwiej jest wtedy dokładnie połączyć go z resztą. Karob zawiera w sobie dużo magnezu, żelaza i wapnia, wzmacnia kości i naszą ogólną kondycję, co zimą jest bardzo przydatne. Dlatego jeśli lubicie karob, często gości on w Waszej kuchni i macie ochotę na nową odsłonę tego popularnego ciepłego napoju, to gorąco Wam go polecam. W smaku jest lekko karmelowa, gęsta i naprawdę znakomita, a przy tym naturalna i bardzo prosta do zrobienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/11/goraca-czekolada-z-karobu-karobolada.html