Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą

Iwona
Desery
18.11.2016 17:24
Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą

Składniki na 25-35 rogalików: 300 - 350 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych żółtko (białko do posmarowania ) parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 3/4 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/4 szkl cukru + 1 łyżka 50 g masła lub margaryny marmolada różana bądź pigwowa Są super mięciutkie i tą miękkość utrzymują bardzo długo, dlatego często lubię je piec :)1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i odst. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto uzyska odpowiednia konsystencję (czyli taka że z łatwością będzie odchodzić od ścianek miski ale będzie nadal mięciutkie ).Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )Przed włożeniem rogalików do pieca oczywiście smarujemy je białkiem. Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. 4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/11/mieciutkie-rogaliki-drozdzowe-z.html