Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym

Ewelina
Desery
09.11.2016 13:23
Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym

Składniki

3 gruszki

ciasto francuskie

laska wanilii

1 szklanka cukru

2 łyżki cynamonu

200 g orzechów laskowych

200 g karmelu lub toffi

Przepis

Gruszki myjemy a następnie obieramy.

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #1 Spód gruszki najlepiej ściąć na prosto, aby mogły stać na talerzu. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż a następnie przy pomocy noża wyciągamy wydobywamy ziarenka.

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #2 Do garnka z wodą wrzucamy szklankę cukru, 2 łyżki cynamonu oraz wanilię. Doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy obrane gruszki i gotujemy je na małym ogniu przez około 25 minut.

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #3

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #4Gdy gruszki będą już miękkie, wyciągamy je z garnka, odcinamy górną część z szypułką oraz wydrążymy ich środek.

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #5

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #6 W osobnym naczyniu mieszamy orzechy laskowe z karmelem lub toffi.

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #7 Nadziewamy gruszki naszym nadzieniem orzechowym. Ciasto francuskie koimy na pasy o szybkości około 2 centymetrów. Ostudzone gruszki owijamy ciastem francuskim oraz smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #8

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #9 Gruszki zapiekamy w 200 stopniach przez około 20 minut.

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #10

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #11

Zdjęcie Gruszki w cieście francuskim z nadzieniem orzechowym #12Gotowe. Smacznego

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną