Drożdżówki z truskawkami

Małgorzata
Desery
17.05.2016 9:03
Drożdżówki z truskawkami

Składniki

Ciasto

500 g mąki pszennej

185 ml mleka

60 g miękkiego masła

7 g drożdży suchych

3 duże łyżki cukru

1 duże jajko

1 żółtko

Kruszonka

85 g mąki pszennej

60 g roztopionego masła

5 łyżek cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

400 g truskawek

2 łyżki bułki tartej

1 białko

Przepis

Kruszonka

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.

Ciasto

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.

Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.

Notatki

- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu

- wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną