Naleśniki "sakiewki" nadziewane prażonymi jabłkami

Kami
Desery
29.12.2015 8:48
Naleśniki "sakiewki" nadziewane prażonymi jabłkami

Kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasiennie i kroję na cienkie plasterki, spryskuję sokiem z cytryny by nie ściemniały. W razie potrzeby (jeśli naleśniki zaczynają przywierać) podczas smażenia następnych, na patelnię wkładam kawałeczek masła przed wlaniem kolejnych porcji ciasta. Na każdym naleśniku układam porcję jabłek, zbieram brzegi, formując sakiewkę, związuję ją kawałkiem papierowego sznurka (do związania można użyć również kawałka skórki pomarańczowej). Przekładam na talerz i przykrywam ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. Odwracam na drugą stronę i smażę na złoty kolor. Rozgrzewam patelnię, wrzucam na nią kawałek masła (pół łyżeczki) i wlewam porcję ciasta. Układam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Dodaję do mąki i miksuję, następnie dodaję stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Do masy dodaję rozpuszczone masło, mieszam dokładnie i odstawiam na 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mniammniam.com/Nalesniki_sakiewki_nadziewane_prazonymi_jablkami-6503p.html