Pavlova

Ewelina
Desery
15.07.2015 8:42
Pavlova

Składniki

6 białek (z jajek M)

1 i 3/4 szklanki cukru kryształu (najzwyklejszego)

2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki octu (10%)

szczypta soli

do dekoracji:

200 gramów śmietanki kremówki 30%

250 gramów mascarpone

3/4 - 1 płaska łyżka cukru pudru

ulubione owoce, około 300 gramów (większe pokrojone na mniejsze kawałki)

Przepis

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Potem stopniowo (powiedzmy na 3 razy) dodajemy cukier wymieszany z waniliowym, ubijamy na najszybszych obrotach.

Następnie wlewamy ocet, ubijamy krótko, do połączenia składników, a na samym końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną, teraz zmniejszamy obroty do średnich i miksujemy do połączenia składników, nie dłużej.

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 24 cm (z łatwością to zrobimy obrysowując dno tortownicy o tej średnicy).

Wykładamy bezę pozostawiając od brzegów około 0,5 cm wolnej przestrzeni.

Formujemy kopiec, na środku robimy zagłębienie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy bezę i natychmiast obniżamy temperaturę do 120 stopni, suszymy około 2 godzin (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na DRUGIM poziomie od dołu(!).

Po wyłączeniu studzimy przy uchylonym drzwiczkach piekarnika.

UWAGA: Papier odrywamy po całkowitym ostygnięciu bezy!

Kiedy beza całkiem wystygnie zabieramy się za przygotowanie kremu.

Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i wykładamy mascarpone, miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji (uważajmy by nie zważyć kremu), na końcu dodajemy cukier puder i króciutko miksujemy.

Krem wykładamy na bezę (możemy posłużyć się szprycą do kremów lub po prostu łyżką), posypujemy owocami, smacznego !

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną