Jagodzianki z kruszonką i lukrem

Joanna
Desery
07.09.2020 12:50
Jagodzianki z kruszonką i lukrem

¾ szklanki mleka (175g) 30g świeżych drożdży ¹⁄₃ szklanki cukru kryształu (75g) 2½ szklanki mąki (400g) 1 jajko Szczypta soli ¹⁄₄ roztopionej kostki masła (50g) Nadzienie: 200g świeżych jagód 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100g mąki 50g masła 50g drobnego cukru Lukier: 1 łyżka gorącej wody ½ szklanki cukru pudru Do ciasta dodajemy roztopione, przestudzone masło (gorące sprawi, że drożdże nie będą pracować) i ponownie wyrabiamy przez ok 6 minut. Mleko podgrzewamy do temp. ok 30ºC, odlewamy połowę i dodajemy do niej drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Ciasto odstawiamy w cieple, pod bawełnianą ściereczką na ok 1 godzinę. Na końcu dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy przez ok 4 minuty mikserem. W tym czasie do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, wlewamy też pozostałe mleko i wsypujemy pozostały cukier. Jagodzianki wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy na złoty kolor- około 25 minut. Pozostawiamy pod przykryciem na ok 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2020/08/jagodzianki-z-kruszonka-i-lukrem.html?m=1