Kruche ciasteczka maślane z konfiturą

Desery
26.03.2020 11:29
Kruche ciasteczka maślane z konfiturą

Liczba porcji w zależności od foremek, nawet do 100 ciasteczek Wartości odżywcze w jednym ciastku (z łyżeczką powideł śliwkowych): Kalorie: 31 Białko: 0,4 g Tłuszcz: 1,5 g Węglowodany: 4 g Przygotowanie Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i kurkumą na stolnicę. Zapas takiego ciasta kruchego zawsze warto mieć w swojej lodówce lub zamrażarce, bo z niego wyczarować można naprawdę pysze desery i to w 20 minut! Delikatnie ogrzewamy je w dłoniach, aby stało się elastyczne, a następnie wałkujemy na grubość około 0,5 cm na podsypanym mąką blacie. Składniki 250 g przesianej mąki pszennej (typ 450-550) + do podsypywania 175 g masła (zimnego) 2 żółtka 75 g cukru pudru łyżka zimnej wody płaska łyżeczka cukru waniliowego szczypta kurkumy (dla kolorku) do dekoracji: konfitury, polewa czekoladowa, bakalie itp. Ciasto kruche, z którego je wykonałam, jest właściwie uniwersalne i będzie również świetną bazą do wielkanocnych mazurków, kruchych babeczek lub tart na słodko. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem (lub zostawiamy je w lodówce na kolejne dni). Następnie takie ciastko z dziurką kładziemy równo na pełnych ciastkach ułożonych już na papierze. Bardzo istotne jest, aby ciasto miało jak najkrótszy kontakt z naszymi dłońmi, więc zagniatanie musi być sprawne i szybkie. Mieszanie mąki z masłem, cukrami i żółtkiem można również zrobić w malakserze. Za pomocą ulubionych foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tutaj w wersji z domowymi konfiturami: pomarańczową, morelową oraz powidłami węgierkowymi. Pilnujemy, aby się za mocno nie spiekły, mają się tylko zezłocić. W części wykrojonych ciastek za pomocą mniejszej foremki o tym samym kształcie wycinamy środek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/kruche-ciasteczka-maslane-z-konfitura/