Pieczone oponki serowe

Magdalena
Desery
08.02.2020 2:13
Pieczone oponki serowe

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (starajmy się dodać jak najmniej mąki, gdyż oponki staną się wtedy twarde) na placek o grubości 1-1,5 cm i wycinamy kółka za pomocą szklanki (średnica około 8 cm), a w środku każdego kółka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki (u mnie: średnica 3,8 cm). Składniki: 500 g twarogu półtłustego 3 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego ok. 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g) + do podsypania 3 łyżki cukru 1 op. cukru z wanilią 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oponki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-14 min. (w zależności od piekarnika) - czas musimy kontrolować, gdyż im dłużej będą się piekły, tym będą twardsze. Oponki serowe przygotowane z sera twarogowego z dodatkiem jogurtu greckiego, pieczone w piekarniku i obsypane mieszanką cukru z cynamonem. Przypominają trochę donaty, z tym że są dużo szybsze i prostsze w wykonaniu, bo nie zawierają drożdży, więc omija nas wyrastanie ciasta i czekanie. Dodatkowo: 70 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą przez sito. Poza tym, nie są smażone na głębokim oleju, dzięki temu nie są tłuste. Najlepsze są na świeżo, gdyż na drugi dzień twardnieją. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz cukier z wanilią i wszystko dokładnie mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2020/02/pieczone-oponki-serowe.html