Gofry fit

Helka
Desery
19.09.2019 9:25
Gofry fit

Informacja dla osób z cukrzycą i insulinoopornością: mąka owsiana ma IG (indeks glikemiczny) równy 40. Gofry owsiane fit – Składniki: 100 g mąki owsianej (u mnie typ 2000, można też użyć płatków owsianych zblendowanych potem na mąkę) 200 ml mleka migdałowego (lub zwykłego) 2 jajka szczypta soli 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie inne słodziło – zwykły cukier, miód itd.) 1 łyżeczka oleju rzepakowego do ciasta + odrobina do natłuszczenia gofrownicy Dodatkowo do podania: jogurt naturalny + owoce (dla osób na diecie cukrzycowej lub z insulinoopornością) bita śmietana, cukier puder, dżem itd. (dla osób nie będących na diecie) Gofry owsiane przepis Takie owsiane gofry można przyrządzić z gotowej mąki owsianej bądź też za pomocą blendera zmiksować na gładki piasek płatki owsiane. Gofry owsiane – takie w wersji fit :) Idealne dla osób na diecie odchudzającej lub na diecie cukrzycowej. Ja zajadałam gofry w wersji fit z jogurtem naturalnym, malinami i kiwi; zaś mój Mąż w wersji nie fit ;) czyli z dżemem borówkowym oraz bitą śmietana. Są chrupiące i idealnie smakują z dżemem i bitą śmietaną, aczkolwiek osobom na diecie bardziej polecam serwować je z jogurtem naturalnym i owocami. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, mleko migdałowe (lub zwykłe), żółtka, olej oraz ksylitol (można to zrobić za pomocą ubijaczki do jajek lub również zmiksować mikserem). Po upieczeniu przełożyć gofry koniecznie na kratkę, by mogły spokojnie odparować i ostygnąć – dzięki temu swobodnemu parowaniu na kratce pozostaną chrupiące. Jeśli zamiast mąki owsianej użyjecie płatków owsianych, to najpierw nalezy je rozdrobnić na piasek za pomocą blendera lub młynka. Jeśli gofrownica dobrze się nagrzeje, to gofry wyjdą z formy bez problemu, z ładnie zachowanym kształtem oraz będą bardzo chrupiące. No a Ci, co na diecie nie są oczywiście mogą zaszaleć ze zwykłym cukrem, bitą śmietaną oraz dżemem w postaci dodatków :) Do rozgrzanej gofrownicy nakładać porcję ciasta i piec gofry przez ok. 4 minuty lub do momentu, aż gofry przybiorą ładne złociste zarumienienie. Gofry owsiane to alternatywa dla tradycyjnych gofrów z mąki pszennej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/gofry-owsiane/