Pudding chia z pieczonym jabłkiem

Agata
Desery
17.05.2019 8:49
Pudding chia z pieczonym jabłkiem

ODMIANA JONAPRINCE ​​Idealne​ ​ przede​ ​ wszystkim​ ​ jako​ ​ krucha​ ​ i​ ​ słodka​ ​ przekąska, ​ ​ są​ ​ doskonałe​ ​ na surowo. ​ i musach, ​ ​ ale​ ​ także​ ​ wybornie​ ​ smakują​ ​ jako​ ​ dodatek​ ​ do​ ​ kaczki​ Najczęściej wykorzystywane​ ​ w​ ​ przetworach​ ​ -​ ​ dżemach​ ​ i​ ​dziczyzny​ ​ oraz​ ​ ciast, naleśników​ i​​ racuchów. Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki Pudding: 4 łyżeczki nasion chia 250 ml naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżeczka miodu 2 garści borówek amerykańskich listki melisy lub mięty Pieczone jabłka: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince spora szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta goździków Wykonanie: Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne i kroimy na pół. ​ Dzięki​ ​ kwaskowej​ nucie​ są wyraziste​ w smaku​. Historia sadownictwa w tym regionie jest bardzo długa i sięga połowy XVI w., kiedy to królowa Bona, otrzymawszy ogromne połacie ziemi, przeznaczyła je pod plantacje drzew owocowych, w szczególności jabłoni. Jest banalnie prosty w przygotowaniu - pudding tak na prawdę robi się sam - wystarczy tylko wymieszać nasionka z jogurtem. W 1918 r. za sprawą Jana Cieślaka w Podgórzycach powstała pierwsza w Polsce przechowywalnia owoców. Badania pokazują (ankiety, badania marketingowe), że Grójec - i gminy ościenne - rozpoznawane są jako zagłębie sadownictwa, to wciąż zbyt mała jest rozpoznawalność marki Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym, jako produktu regionalnego, tradycyjnego. Naczynie z owocami wyjmujemy z piekarnika, a gdy lekko ostygną zdejmujemy z nich skórkę i dokładnie blendujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/05/pudding-chia-z-pieczonym-jablkiem.html