Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką

Paulina z Na To Mam Ochotę
Desery
27.04.2019 9:37
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką

Zapewniam, że będą idealnym słodkim śniadaniem-niespodzianką na Dzień Mamy ;) Składniki na około 60 rogalików: 800 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 2 szklanki mleka 3 jajka 3/4 szklanki cukru 80 g masła 4 łyżki oleju Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki pszennej i 1 dużą łyżkę cukru oraz 1 szklankę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Składniki na Orzechową Kruszonkę: 3/4 szklanki średnio zmielonych orzeszków ziemnym solonych 120 g masła 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru Masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Składniki na Masę Kajmakową z Orzechami: 2 duże puszki masy kajmakowej 3/4 szklanki średnio zblendowanych orzeszków ziemnych solonych 3 duże, twarde banany (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny Masę kajmakową przełożyć do miski i wymieszać z orzeszkami. Uformowane rogaliki odstawić do podrośnięcia na 15 min., a następnie posmarować białkiem roztrzepatym z mlekiem i obtoczyć lub posypać orzechową kruszonką. Jednak w tym przypadku nadzienia nie powinno być zbyt dużo, aby nie wyciekło z rogalików w trakcie pieczenia. Kolejno każdą z nich rozwałkować na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka - zagniatać ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowego. W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Banany pokroić w plasterki (grubość około 2 cm) , a następnie przekroić każdy na pół. Przykryć dużą miskę talerzem i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godz. Ciasto drożdżowe jest delikatne, mięciutkie i bardzo elastyczne - perfekcyjnie odchodzi od rąk, a praca z nim podczas wyrabiania to przyjemność. Każdy z nich podzielić ostrym nożem na trójkąty. Placek podzielić na bardzo długie prostokąty, długość krótszego boku powinna mieć około 8-9 cm. Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w odstępach. przepis na Drożdżowe Rogaliki z Kajmakiem i Orzechami. Przed wyłożeniem na rogaliki osuszyć ręcznikiem papierowym (w razie potrzeby).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://natomamochote.blogspot.com/2019/04/kajmakowe-rogaliki-z-orzechami-i.html