Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje!

Helka
Desery
07.06.2018 19:17
Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje!

Jeśli nie masz w domu wagi, składniki na szklanki: 100 g masła to pół kostki standardowej wielkości 200 g 100 g cukru to pół szklanki o pojemności 250 ml 200 g mąki pszennej to 1 i 1/3 szklanki 250 ml Kruszonka – Przepis – Wykonanie: Miękkie masło, mąkę pszenną oraz cukier puder wrzuć do jednej miski. Przepis na najlepszą kruszonkę bazuje na dobraniu odpowiednich proporcji, czyli na 1 część masła przypada 1 część cukru (najlepiej cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków, bo zwykły cukier będzie ‘strzelać’ między zębami) oraz 2 części mąki pszennej. Kruszonka – Składniki: 100 g masła (dobrej jakości, 82% tłuszczu) 100 g cukru (u mnie cukier puder), ale może być też zwykły cukier lub cukier brązowy 200 g mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500) Kruszonka często pojawia się w naszych wypiekach i najczęściej jest to wtedy szarlotka z kruszonką lub drożdżówka z kruszonką. Ważne, by był to drobny cukier, gdyż cukier o dużych kryształkach gorzej się rozpuszcza i może ‘zgrzytać’ pod zębami podczas jedzenia. Czasami, by kruszonkę łatwiej dało się wyrobić, można na chwilę schłodzić ją w lodówce, a następnie kontynuować jej wyrabianie. Jeśli macie ochotę na najlepszą kruszonkę na świecie, to koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis. Za pomocą dłoni wyrabiaj ciasto przez kilka minut, najpierw je ściskając, by tworzyło zwarte ciasto, a na koniec rozkruszając na mniejsze kawałki. Wedle uznania, jeśli uważamy, że kruszonka jest zbyt ‘sucha’ , to możemy dodać nieco masła. Wedle uznania część zwykłej mąki pszennej można zastąpić zmielonymi migdałami lub orzechami albo dodać np. płatki owsiane. Taka ilość kruszonki, jak z podanych wyżej składników, wystarczy na dużą blaszkę o wymiarach 25×40 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/06/07/kruszonka-przepis/