Drożdżówki z domowym budyniem

Piotr
Desery
31.05.2018 15:55
Drożdżówki z domowym budyniem

Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! :) Drożdżówki z budyniem, czyli mój kolejny już przepis na domowe przygotowanie drożdżówek, które zazwyczaj kupujemy w biegu w piekarni, markecie czy osiedlowym sklepiku. Z powodzeniem możecie jednak podzielić je na więcej części i przygotować bardziej zgrabne bułeczki ;) Drożdżówki z budyniem Poznajcie moją recepturę na pyszne domowe drożdżówki z budyniem - zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! Składniki: Ciasto drożdżowe: mąka pszenna 330 g drożdże suszone 8 g pełne łyżki cukier 2 duże jajko 1, mleko 130 ml śmietana 30% 30 g g roztopione masło 40 mała szczypta opcjonalnie sól Domowy budyń: żółtka 4 mąka ziemniaczana 40 g cukier 70 g mleko 500 ml Instructions Mąkę przesiewamy do miski. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, formujemy w wałek i dzielimy na około 7-8 części. Ja zdecydowanie lubię większe drożdżówki, dlatego podzieliłem je na mniej części i przygotowałem spore okazy. Każdą część ciasta formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. – zdecydowanie polecam Wam przygotowanie budyniu własnoręcznie, bo smakuje o niebo lepiej od wersji sklepowej a i jego przyrządzenie jest równie proste. W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier. Drożdżówki te dobrze się przechowują, ale zdecydowanie najlepsze są tuż po upieczeniu. Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi jeszcze lepszym domowym budyniem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.pogotujmy.pl/przepis/drozdzowki-z-budyniem