Serduszkowe oponko-donuty

Desery
12.02.2018 9:24
Serduszkowe oponko-donuty

Składniki: (ok. 36 szt.) 350 g. mąki pszennej + ok. 5 łyżek do podsypywania 350 g. półtłustego twarogu 1,5 łyżeczki sody oczyszczinej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki octu 3 żółtka 200 g. kwaśnej śmietany 18% cukru pudru 100 g. mrożonych czerwonych porzeczek 2 łyżeczki cukru Oraz ok. 750 ml. oleju do głębokiego smażenia cukrowe posypki serduszka, kuleczki, maczek itp. Do wyższego naczynia (np. miseczki) wsyp cukier puder, dodaj sok z porzeczek i miksuj mikserem przez 2 minuty. Stolnicę posypuj dodatkową mąką i rozwałkuj około 1/3 ciasta na grubość 1 cm. Porzeczki umieść w małym rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj, aż się zagotują. Gotuj 2 minuty i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Dodaj do mąki, zagnieć ciasto (będą w nim widoczne małe grudki sera). Mąkę wymieszaj z sodą, cukrem, cukrem z wanilią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2018/02/serduszkowe-oponko-donuty.html