Kandyzowana skórka z pomarańczy

Sylwia
Desery
19.12.2017 9:17
Kandyzowana skórka z pomarańczy

200 g skórki i 140 g cukru Składniki: 3-4 pomarańcze 1 ½ szklanki (350 g) cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Pomarańcze (najlepiej organiczne z grubą skórką) Pokrojoną w kostkę skórkę gotować w 1 szklance wody z dodatkiem 1 ½ szklanki cukru. Przechowywać w słoiku Poprzedni 1 z 10 Następny Kandyzowana skórka z pomarańczy jest niezastąpiona w świątecznych wypiekach: Z wyżej opisanego przepisu otrzymałem 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 140 g cukru aromatyzowanego pomarańczą, który zużyłem do słodzenia herbaty, ale myślę iż do ciasta byłby niemniej smakowity. Zagotować w skórkę w 1 szklance wody z cukrem 7. Skórkę pomarańczową oczywiście można kupić w sklepie, ale zrobienie jej nie jest trudne, więc warto spróbować. Tak otrzymaną kandyzowaną skórkę należy za pomocą durszlaka oddzielić od produktu ubocznego jakim jest aromatyzowany cukier pomarańczowy. Skórkę wystudzić i pokroić w drobną kostkę (2-4 milimetrową). Taką skórkę można mrozić lub trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Taką kandyzowaną skórkę można użyć do świątecznych wypieków takich jak serniki, czy makowce. Dodatkowo podczas kandyzacji otrzymujemy aromatyczny cukier pomarańczowy, którego możemy użyć do ciasta lub do zimowej herbatki. Po około 20 minutach gotowania na górze pojawi się piana, a chwilę później wszystka woda wyparuje i gotowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/kandyzowana-skorka-z-pomaranczy/