Cantuccini

Cantuccini

Składniki/12-15 szt: – 250 g mąki pszennej – 150 g cukru trzcinowego – 5 g proszku do pieczenia – 50 g posiekanych drobno migdałów (bez skórki) – 50 g całych migdałów – otarta skórka z 2 cytryny – 2 jajka – szczypta soli Przygotowanie: Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnic C (z termoobiegiem) lub 190 -200 (bez termoobiegu). Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 170 -180 stopni C (bez termoobiegu). Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jajka oraz całe migdały.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/cantuccini/