Syrop dyniowo-korzenny

Desery
26.11.2017 1:18
Syrop dyniowo-korzenny

PRZEPIS NA SYROP DYNIOWO-KORZENNY – PUMPKIN SPICE Składniki: 150 ml wody 6 dużych łyżek puree z dyni (przepis) 5 łyżek brązowego cukru (może być też biały) 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki soku malinowego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 6-7 goździków 3 ziarenka czarnego pieprzu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej* Pomyśl o tym – może wśród bliskich są wielbiciele pysznych dodatków i rozgrzewających napojów 🙂 W tym miejscu nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, że owszem – podobno jak się gorące do słoika wleje, zakręci i odwróci do góry dnem, to więcej nie potrzeba i nic się nie popsuje. Jeśli nie masz kandyzowanej skórki pomarańczowej, dodaj świeżo otartą skórkę z pomarańczy (tylko wierzch, bez białej błonki, bo ona powoduje gorzki posmak) – tu możesz też dodać odrobinę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Ale ja nie mam tyle szczęścia, dlatego sama co bym nie robiła (prócz kiszonek) to je zaraz po zakręceniu pasteryzuję – dla pewności, wtedy już na pewno nic mi się nie zepsuje. 🙂 to bardzo popularna już kawa, możesz zamówić w wielu kawiarniach, ale możesz też przygotować w domu, we własnych czterech kątach i to niekoniecznie posiadając ekspres (ja nie posiadam). Możesz już teraz przygotować większą ilość, gorący przelać do wyparzonych małych słoiczków/buteleczek, potem przewiąż wstążką i wspaniały prezent (lub dodatek do prezentu) na wiele okazji, w tym święta gotowy! Syrop dyniowo-korzenny to też doskonały dodatek do ciast i deserów, nawet lodów – dzięki niemu nadasz zupełnie innego charakteru serwowanym przysmakom. Ta moja wersja zawiera sok malinowy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, ponieważ mimo, że lubię dynię i jej smak, to lubię też ze smakiem kombinować. Syrop dyniowo-korzenny być może znasz, niekoniecznie jednak w takim wydaniu. Wszystko razem gotuj przez około 5-6 minut, jednocześnie mieszając (całość będzie gęsta, taki trochę mus, więc może przywierać do dna lub pryskać. Syrop dyniowo-korzenny możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. A tu zobacz moją pumpkin spice latte 🙂 Herbata z syropem też jest przepyszna!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/10/syrop-dyniowo-korzenny/