Ciasto Ferrero Rocher

Sylwia
Ciasta
24.11.2017 8:00
Ciasto Ferrero Rocher

Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 80 g orzechów laskowych 7 jajek 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru (160 g) Masa: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki Nutelli 100 g wafli orzechowych 120 g orzechów laskowych Dekoracja: 80 g orzechów laskowych 30 g czekolady mlecznej lub deserowej 8 – 12 sztuk orzechów laskowych Przygotowanie: Ciasto udekorować zmielonymi orzechami, starą czekoladą oraz różyczkami z masy Poprzedni 1 z 19 Następny Jakie chcecie, abym przygotowała kolejne ciasto dla Was? Odłożyć 8 – 12 sztuk orzechów do dekoracji, resztę (280 g) podprażyć na suchej patelni. Z odłożonej masy 2 – 3 łyżki przełożyć do rękawa papierniczego, a resztą wysmarować wierzch tortu. Ciasto Ferrero Rocher – czyli czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów oraz masą czekoladowo orzechową! Do piany przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz posiekaną część orzechów. Masa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem. Krok po kroku: 1. Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku 2. Ciasto delikatnie wymieszać i przelać do formy (tortownica 23 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na funkcji góra-dół przez 35 – 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Przesypać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i jeszcze ciepłe rolować do czasu, aż cała ciemna skórka zostanie usunięta. Do pozostałej masy dodać pokruszone wafle orzechowe oraz zmielone orzechy. Dodać do masy ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać 14. Ciasto: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Na górze ciasta wykonać dowolne zdobienie i udekorować orzechami. Do reszty masy dodać ciastka oraz orzechy 16. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Biszkopt wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/ciasto-ferrero-rocher/