Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

Malgorzata
Obiad
20.11.2017 9:38
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

Składniki: 450 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka oleju roślinnego 100 g grzybów, pokrojonych w ćwiartki lub kostkę 2 pomidory, pokrojone w kostkę 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 2/3 szklanki mleka 1 łyżka masła, rozpuszczona i chłodzona posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. English version Meat and mushroom potato bake (4-5 servings) Ingredients: 450 g ground meat 1 onion, chopped 2 garlic cloves, minced 1 tbsp vegetable oil 100 g mushrooms, quartered 2 tomatoes, chopped 2 tbsp flour 1/2 cup sweet red wine 1/2 cup vegetable or chicken stock 1/2 cup melting cheese shredded melting 2 large potatoes, peeled and thinly sliced 2/3 cup milk 1 tbsp butter, melted and cooled parsley for garnish chopped salt and pepper to taste Preparation: Jeżeli jesteś fanem zapiekanek polecam także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami, makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem, czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem. Dodaj wino, wymieszaj i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym posyp całość mąką, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami, zapieczona z serem i mlekiem z pewnością zaspokojoną głód całej rodziny 🙂 Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Add the ground meat and garlic, season with salt and pepper, break up the ground beef with a spoon and cook for about 5 minutes. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym posyp pietruszką i podawaj. Sprinkle the flour on top of meat and stir and cook for 2 minutes and then add stock. Dodaj grzyby i pomidory, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty. Add mushrooms and tomatoes, and cook for 2-3 more minutes. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, włóż cebulę i smaż przez 3 minuty do zeszklenia. Heat a large pan over medium high heat add the oil and cook the onion for 3 minutes.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-i-grzybami-meat-and-mushroom-potato-bake/