Wyjątkowo delikatna kaczka - czyli confit z kaczki w oleju rzepakowym

Pati
Obiad
13.11.2017 9:52
Wyjątkowo delikatna kaczka - czyli confit z kaczki w oleju rzepakowym

Naprawdę warto! 😀 Confit z kaczki w oleju rzepakowym Składniki: - 4 nogi z kaczki - 3-4 ząbki czosnku - około 600 ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 4 liście laurowe - kilka ziarenek pieprzu - kilka ziarenek ziela angielskiego - 2-3 gałązki majeranku (może być suszony) - 2 gałązki tymianku (może być suszony) - 2 gałązki rozmarynu (może być suszony) - sól Nogi z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy solą. Porządnie rozgrzewamy patelnię, układamy na niej nogi kaczki skórą w dół i smażymy je kilka minut do zezłocenia. I to nie byle jaki bo na confit z kaczki w oleju rzepakowym. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żarodpornym naczyniu, tak aby leżały koło siebie i tworzyły jedną warstwę. Następnie uzupełniamy olejem tak aby olej przykrył w całości nóżki (tak jak na zdjęciu). Konfitowanie to metoda długiego i wolnego gotowanie/pieczenia mięsa w tłuszczu w niskiej temperaturze. Wbrew pozorom pomimo gotowania w dużej ilości tłuszczu mięso wcale nie jest tłuste. Jest to stary sposób, pochodzący z kuchni francuskiej na konserwowanie mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/miesa/drob/confit-kaczki-oleju-rzepakowym