Udka kurczaka w cieście francuskim

Ewelina
Przekąski
13.04.2014 19:37
Udka kurczaka w cieście francuskim

Przepis

1 opakowanie ciasta francuskiego

6 szt podudzi z kurczaka(dramstiki)

30 dkg pieczarek

70 dkg ziemniaków

1-2 ( 15dkg) cebuli

50 ml mleka lub śmietany

3 dkg masła do smażenia cebuli

sól,pieprz,dowolne przyprawy

Podudzia posypać solą,pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.(Można zrobić marynatę z oleju,czosnku,soli,pieprzu,vegety, różnych ziół włożyć do niej podudzia i zostawić na 1 godz. lub całą noc ,ale to oczywiście kwestia gustu.Ja osobiście tak właśnie robię).Podudzia podsmażyć na patelni z każdej strony,odstawić do wystygnięcia.

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Ugnieść na jednolitą masę,dodać usmażoną cebulę,pieczarki,mleko lub śmietanę,doprawić solą,pieprzem.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

Ciasta francuskie podzielić na sześć kwadratów,na środek każdego dać dodatkowo mały kwadracik ciasta wzmocni to jego podstawę i dno nam się nie przerwie.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

Następnie na każdy kwadrat nałożyć 2 łyżki farszu z ziemniaków w środku umieścić udko.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

Końce ciasta zwinąć w sakiewkę i przewiązać nitką.Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową,aby się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni,aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące.Przed podaniem nitkę przeciąć nożyczkami i ściągnąć z sakiewki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną