Tort ambasador

Sylwia
Ciasta
06.11.2017 12:42
Tort ambasador

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Masa budyniowa: 6 żółtek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka 2 kostki masła (400 g) Dodatkowo: 1 puszka ananasa 100 g orzechów włoskich 1 łyżka kakao 100 g gorzkiej czekolady 100 g rodzynek Dekoracja: 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na puszystą pianę. Jego popularność powoduje, że przepisów na niego jest bardzo dużo, jednak ogólna zasada co do budowy się nie zmienia – cienki biszkopt i dwie masy: biała i czarna. Zmiksować jajka z resztą składników i połową piany z białek na jednolitą masę. Jedną szklankę mleka wymieszać na jednolitą masę z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać pokrojonego ananasa oraz kawałki orzechów. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec 15 minut w 220 stopniach (Forma: tortownica o średnicy 28 cm). Drugą część masy wymieszać z łyżką kakao, wsypać kawałki czekolady i rodzynki. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 28 cm)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/tort-ambasador/