Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami

Magdalena
Obiad
31.10.2017 21:18
Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami

Na spód (dwie porcje ciast): 2 x 120 g masła 2 x 200 g mąki pszennej duża szczypta soli 2 jajka M Na nadzienie: 260 g kiełbasy krakowskiej suchej 1 duża czerwona cebula 2 łyżki masła 250 g pieczarek 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 170 g startego żółtego sera gouda 1 łyżka mąki pszennej 3 jajka M 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na dno formy na tartę wykładamy pierwsze lekko schłodzone ciasto i ugniatając ręką rozkładamy je na spodzie, następnie drugim kawałkiem ciasta wylepiamy dokładnie boki formy i inne brakujące miejsca. Na patelni na łyżce masła podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, doprawiając ją delikatnie solą. Grzyby kroimy w pół lub ćwierć plasterki i również podsmażamy je z odrobiną soli na łyżce masła. Warto postawić na jakość, bo to ona ma wpływ na smak Waszych potraw. Do dużej miski / na stolnicę wsypujemy mąkę (200 g), dodajemy posiekane masło (120 g) i szczyptę soli. Kiełbasa krakowska sucha wytwarzana w systemie QAFP to jedna z ulubionych wędlin w naszym domu, swój charakterystyczny smak zawdzięcza czarnemu pieprzowi i mieszance aromatycznych przypraw. Warto pamiętać, że to czym hodowca karmi swoje zwierzęta i jak o nie dba jest kluczowym elementem i ma ogromny wpływ na finalny produkt. Składniki: (na formę na tartę 28 cm) Do miski wkładamy przygotowaną cebulę, grzyby starty na drobnych oczkach żółty ser, posiekaną zieloną pietruszkę, kiełbasę oraz łyżkę mąki pszennej. Właśnie ze względu na nich sięgam po kiełbasy takie jak krakowska sucha, żywiecka, czy podwawelska ekstra objęte Gwarancją Jakości Żywności. Na podpieczony spód wykładamy składniki nadzienia, następnie całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Wyciągamy formę, nastawiamy piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół. Przygotowanie ciasta: Formujemy dwa kawałki ciasta (na mniejszą formę starszy jeden). Jej smak cenią nawet najmłodsi domownicy, którzy bardzo często pomagają mi w przygotowaniach quiche (najczęściej podjadając kiełbasę ;)) Formę wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Pieczemy całość około 40-45 minut na złoty kolor. Często przygotowuję taką wytrawną tartę na różne przyjęcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/quiche-z-kielbasa-krakowska-sucha-i-grzybami/