Kremowe ciasto cytrynowe

Aleksandra
Ciasta
20.10.2017 18:54
Kremowe ciasto cytrynowe

Bardzo, bardzo polecam :). Biszkopt: 110 g mąki pszennej tortowej ( około 2/3 szklanki ) 10 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka ) 150 g cukru ( około 2/3 szklanki ) 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka octu 10 % Krem cytrynowy: 3 budynie śmietankowe ( opakowanie 40 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki wody sok z 4 średniej wielkości cytryn 1 szklanka cukru 3 żółtka 200 g masła, w temperaturze pokojowej Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty. * budyń do kremu warto przygotować wcześniej, będzie potrzebował sporo czasu aby całkowicie wystygnąć ** biszkopt można lekko naponczować, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody Lukier cytrynowy: W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. Warstwa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii/cukrem wanilinowym na sztywno. Dodatkowo: około 140 g herbatników maślanych około 50 - 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej, startej Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Puszysty biszkopt, kwaskowy krem cytrynowy , bita śmietana, maślane herbatniki - wszystko z osobna jest pyszne, ale razem to prawdziwa bomba :). Krem cytrynowy:* Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ). Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania zagotować. Złożenie ciasta: Na wystudzony biszkopt ** wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Poza walorami smakowymi ciasto jest bardzo eleganckie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na stole. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2016/05/kremowe-ciasto-cytrynowe.html