Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Karol
Ciasta
17.10.2017 10:11
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki - 1,5 kg śliwek węgierek - 1 łyżeczka cynamonu do posypania śliwek Ciasto - 600 mąki - 4 żółtka - 60 g drożdży świeżych - 250 ml mleka - 140 g cukru - 120 g masła - pół łyżeczki soli Kruszonka - 70 g mąki - 50 g masła - 50 g cukru Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat: - Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Taki trochę inny przepis na podobne ciasto ze śliwkami, bez kruszonki, ale właśnie z brązowym cukrem i migdałami znajdziecie tutaj. - Wszystkie składniki na lukier ucieramy na jednolitą masę i nieregularnie polewamy po przestudzonym cieście. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. - Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/placek-drozdzowy-ze-sliwkami-kruszonka/