Tarta z leśnymi grzybami

Bernadeta
Zapiekanki
11.10.2017 14:12
Tarta z leśnymi grzybami

mąki pszennej 1/3 kostki masła jajko szczypta soli farsz: 350 g grzybów leśnych (podgrzybki, kurki, borowiki, kozaki) 1-2 łyżki masła szklanka śmietany 18% szczypta soli 2 cebule 3 jajka lekko ubite widelcem 1/2 szkl. sera startego (najlepiej cheddar lub gouda) 1 łyżka szczypiorku posiekanego lub natki pietruszki szczypta pieprzu Następnie wyrabiamy na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy na okrągły placek i wkładamy do wysmarowanej masłem formy do tart (lub tortownicy), nakłuwamy dno w kilku miejscach, wsypujemy np fasolę i wkładamy do piekarnika na 10 min. Po wyjęciu podpieczonej tarty z piekarnika wysypujemy ziarenka fasoli i wlewamy farsz na ciasto, wkładamy ponownie do piekarnika na 25-35 min. aż się wierzch zetnie i zarumieni. W tym czasie robimy farsz: grzyby myjemy, czyścimy, osuszamy, kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Smakuje super na ciepło, ale jeszcze lepiej na zimno szczególnie następnego dnia. Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki. Tylko na tyle, żeby się ciasto delikatnie przypiekło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2017/10/tarta-z-lesnymi-grzybami.html