Kostka Banoffee bez pieczenia

Kasia
Ciasta
08.10.2017 8:33
Kostka Banoffee bez pieczenia

herbatników maślanych puszka kajmaku 4-5 średniej wielkości bananów 500ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 140g cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1/2 laski waniliii 300g masła w temperaturze pokojowej 500ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% Na spodzie układamy herbatniki na to cieniuteńka warstwa kremu i gęsto układamy pokrojone w paski banany. Ucieramy miękkie masło na na puszystą masę i dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Do lekko wystudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietanki, mieszamy dodajemy jeszcze jedną i znowu mieszamy i tak zaprawioną przelewamy do reszty ubitej śmietany. czy muszę pisać więcej??Dopiszę tylko ,że szybko się robi i nieziemsko smakuje-polecam do kawki i w zasadzie to na każdą imprezę-mniam Do szklanki wsypujemy żelatynę , zalewamy kilkoma łyżkami wody i pozostawiamy do napęcznienia,jak napęcznieje to władamy do mikrofali na 20-25 sek żeby się rozpuściła. Pozostałe mleko zagotowujemy z wanilią,do gotującego się mleka wlewamy naszą masę jajeczną szybko mieszamy aż zgęstnieje i zacznie bulgotać,wyłączamy .Zostawiamy do wystudzenia. Jeśli nie chcecie się z tym bawić to możecie ją wygładzić na wierzchu nożem. Na banany nakładamy znowu krem, aby przykryć banany,nie za dużo. Przepis znaleziony na stronie Świat wypieków-na którą serdecznie zapraszam. Cukier ucieramy z jajkiem i żółtkami, dodajemy 1/2 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2017/10/kostka-banoffee-bez-pieczenia.html