Rolada czekoladowa z lemon curd

Alina
Ciasta
06.10.2017 17:47
Rolada czekoladowa z lemon curd

Porcelana Lido Gold Bogucice - Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki mąki pszennej T500 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 100 g cukru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - Lemon curd: - 2 jajka - 2 żółtka - 200 g cukru - 3 cytryny - 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka oleju Gorący biszkopt po wyjęciu z pieca górą (papier powinien być na górze) położyć na ściereczce, zdjąć delikatnie papier do pieczenia i wzdłuż dłuższego boku zwinąć razem ze ściereczką w roladę. - Dodatkowo: - 0,5 l zimnej kremówki 30% Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę z piekarnika 38*33 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Wzdłuż dłuższego boku na brzegu rozłożyć odłożony lemon curd i delikatnie zwinąć w roladę. Gorący lemon curd przykryć z wierzchu folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Lemon curd: Jajka i żółtka roztrzepać, wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną dodać startą skórkę z umytych i wyparzonych cytryn oraz sok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2017/10/rolada-czekoladowa-z-lemon-curd.html