ŚLIWKI I GRUSZKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z OWSIANEGO CRUMBLE

Gosia
Desery
29.09.2017 9:14
ŚLIWKI I GRUSZKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z OWSIANEGO CRUMBLE

😉 SKŁADNIKI (na jedną średnią kokilkę) 60 g płatków owsianych (lub 40 g mąki owsianej + 20 g płatków) 25 g masła 25 g brązowego cukru lub 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej cynamon – do smaku (opcjonalnie) garść dowolnych owoców sezonowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Gruszki dokładnie umyć i obrać i pokroić w kostkę. Aby zrobić z tego smaczny i całkiem zdrowy deser wystarczy mąkę pszenną zamienić na mąkę owsianą (lub po prostu zmielone płatki owsiane), zamiast białego cukru użyć miodu, cukru brązowego, syropu klonowego lub ksylitolu, a masła dodać tylko tyle, by zlepić składniki i uformować kruszonkę. Wymieszać owoce z mąką ziemniaczaną i cynamonem (opcjonalnie), ułożyć w jednym większym lub w kilku małych naczyniach do zapiekania. Deser piec w temp. 180 stopni C i zapiekać ok. 15-20 min, aż na wierzchu utworzy się brązowa/złota skorupka. Warzywa i owoce w sezonie są najbogatsze w składniki odżywcze, a na dodatek kosztują dużo mniej niż te mrożone. Mam dla Was prosty i szybki sposób na jesienny deser – owsiane crumble z owocami, czyli po polsku owoce pod owsianą kruszonką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2015/10/15/crumble-owsiane-ze-sliwkami-i-gruszka/