Ciasto meksykańskie

Ewa
Ciasta
29.09.2017 8:29
Ciasto meksykańskie

cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego 7 łyżek wody 250 g margaryny 1-2 jabłka bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę przekładamy do większego rondelka, wsypujemy cukier, kakao oraz wlewamy wodę. Niby proste i zwyczajne, a jednak nie sposób mu się oprzeć:) Idealne dla wszystkich, którzy lubią ciasto murzynek:) 1,5 szkl. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wylewamy na formę (21x32cm, może być ciut mniejsza) wyłożoną papierem do pieczenia. Rodzynki namaczamy i osuszamy na ręczniku papierowym, po czym delikatnie oprószamy mąką ziemniaczaną. Wstawiamy na około godzinę (do tzw suchego patyczka) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Orzechy siekamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto to kilka lat temu zapisałam sobie do swojego zeszytu ze sprawdzonymi przepisami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/29/ciasto-meksykanskie/