Zupa cygańska, czyli jesienna zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką i pomidorami.

Jolanta
Zupy
29.09.2017 6:04
Zupa cygańska, czyli jesienna zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką i pomidorami.

Zupa cygańska Składniki: 1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne 1 duża czerwona papryka 25 dag boczku wędzonego 1 sztuka ok. 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 duża cebula 1 papryczka chili 5 ziemniaków sól i pieprz 1 łyżka majeranku ½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki Do dekoracji: kwaśna śmietana natka pietruszki Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka, a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy trochę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę, dzięki temu śmietana się nie zważy w zupie. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat i dusimy aż papryka zmięknie. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Na rozgrzanej patelni szklimy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę i kiełbasę, podsmażamy. Zupa cygańska to tania, prosta i pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na jesienny obiad. Zupę cygańska często gotuję, bo jest bardzo smaczna, poniżej kolejne zdjęcie tej zupy. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/zupy/zupa-cyganska/