Przepis
Składniki:
kruchy spód do tarty - składniki na spód tutaj
370 g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki gorącej wody
4-5 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki domowego cukru waniliowego - przepis tutaj
400-450 g borówki amerykańskiej
Wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (użyłam ceramicznej) wyłożyć ciastem*. Spód ponakłuwać widelcem. Dno obciążyć ceramicznymi kulkami lub grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 15 minut.
Na gotowy, wystudzony spód wyłożyć borówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić (może być letnia). Jogurt zmieszać z cukrem i ekstraktem. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Tartę zalać jogurtową masą i wstawić do lodówki do stężenia (mi wystarczyło 1 - 1,5 godz.).