Chleb niemiecki dyniowy

Bernadeta
Śniadania
24.09.2017 23:22
Chleb niemiecki dyniowy

Chleb niemiecki dyniowy 25 g nasion dyni 175 ml wody 50 g płatki żytnich 10 g drożdży ½ łyżeczki cukru 125 ml wody 200 g mąki pszennej (typ 550) 50 g mąki żytniej (typ 1150) 10 g soli 25 g pestek dyni do posypania 50 g sera gouda świeżo tartego Dodajemy napęczniałe ziarna ziarna, mieszamy i zagniatamy ciasto przez około 6-8 min ręcznie lub mikserem z uchwytem haka na wolnych obrotach przez 4 min. Nasiona dyni rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 5 minut. Wierzch ciasta również posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 min. w temperaturze pokojowej, by podwoiło swoją objętość. Z okazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2016 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 10 edycji postanowiłam upiec bardzo popularny w Niemczech c hlebek dyniowy, czyli Kürbiskernbrot . A że j ednocześnie trwa sezon na dynię jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zalewamy 175 ml wrzącej wodą, zostawiamy na 2 godz. aż napęcznieją i wchłoną całą wodę. Wierzch chleba smarujemy najlepiej za pomocą pędzelka odrobiną wody, posypujemy pestkami dyni i startym serem. Na dno piekarnika wstawiamy miskę z wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2016/10/chleb-niemiecki-dyniowy.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta