Szarlotka

Ciasta
24.09.2017 21:27
Szarlotka

Szarlotka - 600 g mąki pszennej - 200 g cukru - 200 g masła - 100 g smalcu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - łyżeczka proszku do pieczenia - 4 żółtka - 2 kg jabłek - skórka starta z 1/2 cytryny - łyżka lub dwie kaszy manny - łyżeczka cynamonu - cukier puder do posypania Mąkę przesiewam na stolnicę, robię wgłębienie, w które wlewam żółtka, dodaję cukier, zimne masło, smalec, proszek i śmietanę i szybko zagniatam ciasto. Pierwszą rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy i przekładam na blachę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą). Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i przywodzi na myśl domowe wypieki naszych babć i mam. Przekładam na durszlak i odstawiam, żeby trochę obciekły. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części. Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a szarlotki w szczególności.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straszniesmaczne.blogspot.com/2017/09/szarlotka.html