Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem

Julianna
Obiad
15.09.2017 16:27
Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem

Polecam również inne przepisy na dania z kurczakiem: Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem 1 kurczak (najlepiej z powolnego chowu) o wadze ok 1,5kgprzyprawy:1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka pieprzu ziołowego1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka soli0,5 łyżeczki curry0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą2 łyżki majonezu2 ząbki czosnkugałązka rozmarynunadzienie:100g kaszy pęczak1 cebula1 łyżka masła klarowanegosólpieprzdodatkowo:2 kwaśne jabłka2 łyżki masłałyżka olejugruba igła i bawełniana nić kuchennaKurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obciąć lotki, kuper i szyję (zostawić większy kawałek skóry przy szyi). Cebulę zrumienić na maśle, wymieszać z pęczkiem, doprawić do smaku, dodać pół jabłka obranego i pokrojonego w kostkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia polewać kurczaka wytworzonym sosem. Skórę i pierś na dole naciąć, ostrym nożem wykroić korpus, starając się nie przeciąć skóry. Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem, włożyć kurczaka, po bokach obłożyć go pokrojonymi w ósemki jabłkami. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze ok 30 minut, uważając, żeby skórka nie przypaliła się zbyt mocno. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi przyprawami i majonezem, tą pastą natrzeć kurczaka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/09/pieczony-kurczak-faszerowany-peczakiem.html