Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Karol
Obiad
10.09.2017 11:46
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Łącznie: 30 min. Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem Potrzebne składniki 270 g krewetek u mnie argentyńskie 250 g ryżu do risotto np Arborio 800 ml bulionu warzywnego 300 ml białego wytrawnego wina 1 puszka groszku zielonego 1 mała cebula 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki posiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól (pieprz ziołowy lub biały) 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy Sposób wykonania W rondlu o wyższych brzegach lub garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Krewetki smażymy na łyżce masła z oliwą na osobnej patelni ok 5 minut do uzyskania lekkiego zrumienienia z obu stron. Powtarzamy ten proces do momentu ugotowania ryżu, W czasie gotowania miksujemy 2/3 puszki groszku z miętą, łyżką wody i sokiem z cytryny. Mięta z groszkiem i nutka cytryny daje niesamowite wrażenia smakowe i w połączeniu z delikatnością krewetki jest pyszne. Przepadam również za risotto z krewetkami i zielonym groszkiem, tak więc połączenie tego w całość staje się dla mnie czymś wyjątkowym. Nie ma główek, a szkoda, ale moi domownicy stwierdzili, że nie będą jedli czegoś co patrzy na nich z talerza. Niestety każdy będzie musiał się z nimi sam pobawić na talerzu. Jak ryż już będzie aldente dokładamy naszą zmiksowaną masę do środka razem z resztą groszku. Ja użyłem dużych krewetek w pancerzach i wtedy kładziemy je na wierzchu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/risotto-krewetkami-zielonym-groszkiem/