PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI!

KAROLINA
Obiad
09.09.2017 18:57
PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI!

suchej quinony - 10-12 małży nowozelandzkich (charakteryzują się przepięknymi niebiesko-zielonymi muszlami) - 15 pomidorków papryczkowych małych - 300 g krewetek dużych wraz z pancerzykami (dzięki temu aroamt będzie intensywniejszy) - 5 ząbków czosnku - natka z pietruszki - świeża bazylia - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - 2 lampki białego wina wytrawnego np. hiszpańskiego - sól morska - sok z 1/2 cytryny - szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Szczerzę mogę polecić Wam patelnię Ambition, którą używam od jakieś czasu, sprawdziłam ją już w wielu sytuacjach, ma powłokę Platinum Plus- odporną na metalowe łopatki, i nieprzywierającą, dzięki czemu możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, wykonana jest cała z odlewu aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa, co przy korzystaniu na kuchni indukcyjnej ma duże znaczenie, jest ekonomiczna, możecie ją też wykorzystywać jako naczynie do pieczenia w piekarniku. Ziarno mające ponad pięć tysięcy lat, pochodzi z Ameryki Południowej, jedli je już Inkowie, ma w sobie sporo białka, skrobi ale też wapnia czy żelaza, dlatego jest to dobry wybór dla kobiet, które często borykają się z niedoborem żelaza czy w późniejszym wieku z osteoporozą. Wybór tłuszczu do przygotowania jest równie ważny, sięgamy po zdrowe tłuszcze, ja wybieram zawsze oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, nadaje nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale również rewelacyjnie wpływa na kondycję naszej skóry, o czym warto pamiętać w codziennej diecie. Jak sami widzicie pojęcie zdrowe jedzenie, przygotowywane z prawdziwą dbałością składa się z kilku ważnych aspektów, o których warto pamiętać, dzięki czemu mamy zawsze pewność, że danie smakuje wybornie ale jest też dla nas prawdziwie zdrowym pokarmem! Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy swój posiłek, jako technolog żywności, i osoba, która przez dziesięć lat zdobywała wiedzę o żywności i żywieniu człowieka, jestem świadoma wielu zagrożeń, dlatego zawsze przykładam dużo uwagi do garnków i patelni na, których przygotowuje posiłki, Nie ma mowy Kochani, o zarysowanych patelniach teflonowych, których nadal ktoś używa. Aby przygotować danie z prawdziwą dbałością o każdy szczegół, ważny jest również sam sposób przygotowania i obórki, tak aby produkty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że jeśli naruszycie warstwę teflonu, powinniście już na dobre rozstać się z patelnią i już z niej nie korzystać. Owoce morza i ryby są uznawane za jedno z najzdrowszych źródeł białka w naszej diecie, zdecydowanie częściej powinniśmy po nie sięgać niż po mięso, świeże zioła, nadają daniu nie tylko wspaniałego aromatu i smaku, ale są cennym źródłem witamin. Paellę podaje się bardzo często w całej postaci na patelni, którą wykładamy na stole na desce. Ambition rabat obowiązuje do 31.12.2016r skorzystajcie z rabatu 10% na produkty tej marki na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar Jeśli masz z tym problem, wybierz patelnię, która ma wzmocnioną warstwę teflonu, dzięki czemu możesz używać metalowych narzędzi kuchennych bez obaw, że patelnia ulegnie zarysowaniu, a Ty możesz być spokojny o swoje zdrowie. Jest to wyśmienite rozwiązanie na obiad dla całej rodziny, czy też spotkanie z bliskimi, przyjaciółmi. Paella z quinoną, małżami nowozelandzkimi i krewetkami! Jest przepysznie, zdrowo i obłędnie kolorowo ;-) Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować mój przepis na przepyszny i zdrowy posiłek. Zapraszam Was na obłędnie pyszną paellę przygotowaną z dbałością! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 1,5 szkl. Danie robi się na prawdę w bardzo przyjemny sposób.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/11/paella-z-quinona-mazami-i-krewetkami.html